interviu viata in pasi de dans
Interviu

Viață în pași de dans

„Dansul este un poem în care fiecare mișcare, este un cuvânt.” Mata Hari
Dansul – cea mai frumoasă și mai tulburătoare artă dintre toate. Dansul înseamnă emoție, simțire, iubire, neliniște, toate închise pe note muzicale și apoi dăruite celor din jur prin mișcări diafane, senzuale ca un întreg între inimă, suflet și trup.
Știu că sunteți curioși cum se vede dansul de acolo, din ringul de dans. Și cum putem afla asta mai bine decât de la un tânăr dansator profesionist și instructor de dans Cosmin Paraschiv.
„…varietatea lucrurilor care se pot întâmpla într-un singur dans: mișcări, ritm, tehnică și multe altele, m-au făcut să mă îndrăgostesc de dans.”
1. Care sunt primele amintiri legate de dans? Este o pasiune din copilărie sau o poveste de dragoste care s-a lăsat descoperită mai târziu?
Primele amintiri se leagă și de primul concurs la care am participat.
Eram la Pitești, anul 2009, aveam doar 9 ani, nu știam exact cum se desfășoară o competiție de dans sportiv, dar a fost un moment unic pe care nu-l voi uita niciodată, deoarece am simțit ceva diferit față de tot ceea ce făcusem până atunci.
Pasiunea a existat încă din copilărie, dar ca orice copil, nu știam că dansul se va transforma într-un mod de viață, mai târziu.

interviu viata in pasi de dans

2. Și dacă tot am pomenit de poveste de dragoste, cu ce te-a sedus dansul, cu ce a reușit să te cucerească?
Dansul evoluează de la o zi la alta, întotdeauna va exista ceva nou de învățat iar pentru că eu sunt o fire căreia nu-i place monotonia, varietatea lucrurilor care se pot întâmpla într-un singur dans: mișcări, ritm, tehnică și multe altele, m-au făcut să mă îndrăgostesc de dans.
„… părinții au influențat cariera mea în lumea dansului 101%, pentru că fără ei nu aș fi putut trece peste toate greutățile apărute de-a lungul acestui drum…”
3. Atunci când îndrăznim să ne transformăm visele în realitate, alergăm cu gândul către oameni care ne inspiră. Cine te-a influențat în cariera de dansator și ce te-a motivat să perseverezi?
Atunci când am început să-mi dau seama că dansul este mai mult decât o pasiune pentru mine, bineînțeles au apărut și oamenii care m-au inspirat și care m-au influențat în cariera mea de dansator.
Firește, părinții au influențat cariera mea în lumea dansului 101%, pentru că fără ei nu aș fi putut trece peste toate greutățile apărute de-a lungul acestui drum și care m-au motivat de fiecare dată când am avut nevoie, dar și antrenorii care au știut cum și când să-mi ofere informațiile și uneltele necesare pentru a putea excela în acest sport.
Ca orice sportiv am avut și am așa ziși „idoli” cu care mai apoi am avut onoarea și plăcerea să concurez și chiar să mă antrenez, iar faptul că iubesc să dansez m-a motivat să perseverez în acest sport.

interviu viata in pasi de dans

4. Se spune că fiecare întâmplare, fiecare om, fiecare loc, fiecare clipă a vieții ne îmbogățesc și hrănesc sufletește! Ce te-a învățat și ce continuă să te învețe, zi de zi, dansul?
Dansul m-a învățat și continuă să mă învețe că niciodată nu va exista lucrul pe care sa îl cunoști în totalitate sau persoana care să cunoască totul. Dacă astăzi cred că știu totul despre un pas anume, despre un ritm sau o mișcare, dansul îmi arată, zi de zi, că niciodată nu voi ajunge să-l cunosc 100%, pentru că de fiecare dată apare ceva nou.
„După câțiva ani de muncă în sala de dans și cu un strop de talent, am ajuns la concluzia că munca poate doborî talentul.”
5. Domni eleganți, voaluri diafane, mișcări senzuale, strălucire și glamour – așa se vede din afară lumea dansului. Și totuși în spate stau multă muncă, pasiune dar și sacrificii. Pentru a deveni un dansator profesionist, cât de mult contează talentul și cât de mult munca?
După câțiva ani de muncă în sala de dans și cu un strop de talent, am ajuns la concluzia că munca poate doborî talentul.
Pentru a ajunge un dansator profesionist consider că munca trebuie să primeze în fața talentului, iar dacă talentul este evident și nu este susținut prin muncă și perseverență atunci nu vei reuși niciodată să ajungi un adevărat profesionist.
Noi dansatorii suntem niște sportivi, iar cuvântul „muncă” nu trebuie să lipsească din vocabularul nostru.
6. Eleganța, rafinamentul valsului sau pasiunea și efervescența dansurilor latino? Care stil de dans îți este mai aproape sufletului?
Pot spune că de mic am avut o apropiere mai mare față de dansurile latino.
Dansatorii sportivi sunt obligați sa practice, până la o anumită categorie, ambele secțiuni de dans, Standard (Vals lent, Tango, Vals Vienez, Slow-fox, QuickStep), dar si Latino (Samba, Cha-Cha, Rumba, Paso Doble, Jive), iar mai apoi dacă dorești, poți alege o singură secțiune. Diversitatea și ritmul mișcărilor m-au făcut pe mine să aleg dansurile latino.

interviu viata in pasi de dans

7. Plutești în dans iar aplauzele și strălucirea din ochii privitorilor îți umplu sufletul și chipul de o bucurie ce nu se poate exprima în simple cuvinte, pentru că acesta este răsplata multelor ore de muncă. Care sunt competițiile la care ai participat, ce premii ai câștigat? Există vreun premiu care te-a impresionat sau marcat mai mult?
De-a lungul anilor s-au adunat zeci poate chiar sute de competiții la care am participat. Acestea au fost la nivel zonal, național și internațional, iar un premiu de care îmi aduc aminte cu drag și care m-a impresionat a fost  locul 1 la o competiție internațională foarte puternică din Palermo, Italia.
De asemenea, competiții de care îmi aduc aminte și care m-au marcat sunt cele din Paris, Milano, Belgrad, Paphos sau Thessaloniki, iar la nivel național au existat competiții extraordinare în toate orașele, București, Timișoara, Cluj-Napoca, Iași, Brașov sau Sibiu.
„Dacă dorești să te dezvolți fizic din toate punctele de vedere, atunci dansul este alegerea perfectă, pentru că spre deosebire de alte sporturi, dansul lucrează toate grupele musculare și dezvoltă extraordinar capacitatea de efort.”
8. Într-o societate care se hrănește cu imagine mulți își îndreaptă pașii către anoste săli de forță pentru a atinge iluzia unui trup perfect, uitând de sălile de dansuri unde beneficiile fizice și psihice sunt de netăgăduit și superioare. Ce le-ai transmite acestora? De ce să aleagă dansul?
Mă bucur ca pot răspunde la această întrebare, deoarece multă lume nu cunoaște cu adevărat efectele fizice și psihice ale dansului.
Dacă dorești să te dezvolți fizic din toate punctele de vedere, atunci dansul este alegerea perfectă, pentru că spre deosebire de alte sporturi, dansul lucrează toate grupele musculare și dezvoltă extraordinar capacitatea de efort. Pana nu ajungi sa practici dansul toate lucrurile acestea par a fi greu de crezut.
9. Fără un profesor adevărat ce transmite altora onestitate, caracter și mai ales mentalitate de învingător, dansul își pierde fascinația. De ceva timp ai bucuria de a împărtăși pasiunea ta și piticilor, de a forma viitoarele generații de dansatori. Care sunt cele mai mari satisfacții când predai?
Bucuria pe care o am atunci când văd copilașii pe care eu îi pregătesc că reușesc să se miște sau să facă un pas așa cum eu le-am transmis, este greu de exprimat în cuvinte, iar sentimentul pe care-l simt atunci când chipul lor este plin de fericire pentru că un simplu pas de baza le-a reușit, este incredibil.
Pot spune că satisfacția cea mai mare este atunci când văd un copilaș venind fericit și dornic să învețe ceva nou la ora mea de dans.
„Dansul este atât pentru băieți cât și pentru fete. Nu te face mai puțin bărbat, din contră, consider că un băiat care practică dansul devine un bărbat cu un stil de viață de invidiat.”
10. Trăim într-o lume intens tehnologizată, obsedată aproape de gadget-uri, rețele de socializare, jocuri on-line. Ce i-ai transmite unui părinte ca să-l convingi să își îndrepte copilul către dans – un mod elegant de a trăi, o artă prin care poți iubi, comunica la cel mai profund nivel?
Lucrul pe care-l transmit de fiecare dată este că dansul te face să uiți de toate problemele. Odată intrat în sala de dans uiți de tot ceea ce este afară și pentru câteva minute sau chiar ore ești prins în lumea dansului.
Pentru că în ziua de azi orice copil folosește cel puțin telefonul, dansul îl ajută în primul rând să uite de aceasta parte a tehnologiei, iar în al doilea rând îi oferă un stil de viață sănătos cu multe beneficii.
Dansul poate deveni pentru un copil o traiectorie în viață oferindu-i un mod de viață elegant.

interviu viata in pasi de dans

11. Există o mentalitate, total greșită în opinia mea, conform căreia băieții care practică dansul sunt mai puțin bărbați decât cei ce practică alte sporturi. Ce le-ai transmite mamelor de băieți? De ce să aleagă să-i îndrepte către dans?
Aceasta problemă am întâlnit-o foarte des de-a lungul anilor. Apar mereu întrebări total greșite – „De ce dansator?”, „Nu crezi că este pentru fete?”, „Doar fetele fac dans!”, lucruri despre care nu ar trebui să ne întrebam vreodată.
Dansul este atât pentru băieți cât și pentru fete. Nu te face mai puțin bărbat, din contră, consider că un băiat care practică dansul devine un bărbat cu un stil de viață de invidiat. Faptul că ești înconjurat de fete în permanență, te ajută să te comporți ca un adevărat bărbat încă de la vârste foarte mici, pentru că într-o pereche întotdeauna va trebui să existe cineva care conduce.
12. Dacă ar trebui să alegi trei cuvinte care să descrie o ședință de dans, care ar fi acelea?
Voie bună, muncă și varietate.
13. Dacă nu ar fi fost dansul, atunci ai fi fost….
Dacă dansul nu ar fi fost, 99,9% aș fi practicat alt sport, fotbalul sau tenisul pentru că sunt două dintre sporturile pe care le urmăresc și care îmi plac.

interviu viata in pasi de dans

 

Finalist la Cupa României, categoria Adulți, anul 2019.
Finalist la Campionatul Național al României, categoria U21, anul 2018.
Semifinalist la Campionatul Național al României, categoria Tineret, anul 2018.
Finalist la Cupa României, categoria Tineret, anul 2017.
Vicecampion Clasa A, Standard, categoria Tineret, anul 2016.
Semifinalist la Campionatul Național al României, 10 dansuri, categoria Tineret, anul 2016.
Vicecampion Clasa B, Standard, categoria Juniori, anul 2014.
 ***

interviu viata in pasi de dans

Pe Cosmin îl puteți găsi la școala de dans Alessia Dance Club (o sală mică și cochetă, doldora de dăruire, talent și muncă) acolo unde se antrenează și unde transmite micilor viitori campioni, pe lângă bucuria de a dansa, tărie de caracter, voință de învingător, ambiție și încredere în sine.
Dacă ai ajuns până aici înseamnă că ți-a plăcut articolul! Te invit să îl distribui și prietenilor! 

 

Îți recomand și:

Nu lăsați dansul să piară…

Idei de marketing online pentru sălile de dans – stăm acasă dar dansăm