Îmbrățișări pentru mama
Emotii

Un înger

Omagiu pentru îngerul meu – MAMA

Acest text a fost publicat în volumul „Îmbrățișări pentru mama” al Asociației Happy Moms. **

💗

💗

E noapte și este târziu. Somnul nu vrea să se lipească de ochii larg deschiși, ce încearcă să pătrundă dincolo de întunericul parfumat care mă înconjoară. Trag adânc în piept mireasma amețitoare de flori de tei. Este aceeași ca ieri, aceeași ca alaltăieri, aceeași ca cea din lumea copilăriei mele.

Picături încărcate de nostalgie și amintiri mi se furișează pe obraji. Privesc către cer și printre stele și îngeri caut neostoit chipul tău, mama mea, prietena mea, confidenta mea, sufletul meu, icoana mea.

Închid ochii și acolo, printre gânduri și vise te întâlnesc …. sunt din nou în lumea copilăriei mele și TU ești acolo tânără, frumoasă, puternică, iubitoare și blândă.

Îmi este dor de zâmbetul tău cald, îmi este dor de privirea ta senină și plină de dragoste, îmi este dor de vocea ta duioasă, îmi este dor de râsul tău, îmi este dor de mâinile tale, îmi este dor de parfumul tău (sunt zile în care, ca un copil, îmi afund nasul în hainele tale sperând să te mai găsesc acolo), îmi este dor de noi, de discuțiile noastre, de bârfele noastre, de serile de filme polițiste, de plimbările noastre, îmi este dor să deschid ușa și să mă cuprinzi în brațele tale iubitoare … îmi este atât de dor.

Dacă aș fi știut că vei pleca atât de repede, te-aș fi strâns mai tare în brațe, aș fi stat mai mult alături de tine, mi-aș fi odihnit mai mult capul pe umărul tău, ti-aș fi zâmbit mai des și ti-aș fi spus, în fiecare zi, cât de mult însemni pentru mine și ti-aș fi MULȚUMIT …..

Pentru fiecare lacrimă pe care mi-ai șters-o de pe obrajii înfierbântați, atunci când micile năstrușnicii ale copilăriei se încheiau cu un genunchi julit. M-ai învățat astfel ce înseamnă compasiunea și cât de ușor este să faci bine, chiar dacă și ție îți este greu.

Pentru vorbele tale de dojană, care m-au înfuriat uneori dar care m-au ajutat să cresc frumos și drept și care au sădit în sufletul meu semințele omului echilibrat de astăzi. M-ai învățat ce înseamnă înțelepciunea de a alege întotdeauna drumul potrivit și corect, atunci când viața îmi poartă pașii către o răscruce.

Pentru fiecare dimineață când tălpile ne erau mângâiate de sărutările pure ale ierbii proaspete din ograda bunicii și pentru fiecare clipă petrecută pe vechea prispă, când soarele căsca somnoros, învăluit în miros de fân proaspăt cosit și de lemn care trosnește în sobă.  M-ai învățat să fiu întotdeauna mândră de cine sunt și în clipe de cumpănă să mă întorc fără teamă la rădăcini și să îmi amintesc valorile și principiile sănătoase de viață, deprinse acolo în lumea curată și simplă a unui mic orășel de munte.

Pentru fiecare clipă când, dezamăgită în dragoste și cu inima sfărâmată în mii de bucăți, m-ai lăsat să mă cuibăresc în brațele tale și mi-ai ascultat vorbele înecate în suspine. M-ai învățat să mă prețuiesc și să mă respect, să trec ușor, cu seninătate și fără regrete pe lângă oamenii ce îmi irosesc timpul, sentimentele sau încrederea.

Pentru fiecare dată când mâna-mi mică se strecura speriată în podul palmei tale și ochi-mi ca mura sclipeau de lacrimile necunoscutului, când mă priveai blând și îmi șopteai cu glas domol – „Știu că poți!”. M-ai învățat ce înseamnă curajul de a-mi deschide aripile și de a mă ridica cât mai sus, pentru ca toate visurile mele să devină realitate.

Pentru toate serile petrecute uneori la lumina firavă a unei lumânări când, istovită de munca de peste zi, cu chipul obosit și încercănat, îmi explicai încă o dată și încă o dată, o pârdalnică problemă de matematică, care nu se lăsa deloc deslușită. M-ai învățat astfel că blândețea și răbdarea sunt comori care îți dau forța de a învinge orice munte. 

Pentru fiecare moment în care îți împărtășeam secrete și gânduri ascunse, dorințe și simțăminte și când privirea ta era plină de înțelegere iar vorbele de liniște și sprijin. M-ai învățat în acest mod că sinceritatea este oglinda unui suflet curat și demn și că cei ce plantează semințele cinstei, vor culege întotdeauna încredere.

Pentru fiecare coroniță împletită din nobili și parfumați trandafiri grena, pe care mi-o așezai delicat pe creștet la fiecare final de an școlar, cu un zâmbet larg și mândru pe chipul plin de lacrimi. M-ai învățat că dacă fac lucrurile cu pasiune și entuziasm, dacă încerc de fiecare dată să fiu cea mai bună variantă a mea, atunci sigur voi avea succes.

Pentru fiecare vis al tău pe care l-ai închis într-un colț de inimă atunci când m-ai plămădit și când ai ales să fii “doar” MAMA. Mi-ai arătat ce înseamnă mărinimia și sacrificiul și că sunt momente în care trebuie să ai puterea de a alege, momente în care unul dintre “planurile” vieții devine prioritar.

…………

Abia acum, când la rândul meu țin la piept un pui de om și când mă scald în steluțele din ochii lui, ce strălucesc în culorile dragostei pure, atunci când îmi spune „mamă”, înțeleg mai bine tot ceea ce ai făcut pentru mine și cât de plin a fost sufletul tău de iubire nemărginită.

Sunt parte din tine și voi fi veșnic recunoscătoare cerului că mi-a îngăduit să îmi fii mamă. Aș vrea să pot, să mă întorc în timp, măcar și pentru o clipă, să te mai pot îmbrățișa o dată și să îți spun un mulțumesc simplu, încărcat însă de recunoștință, iubire, emoție, dor și nostalgie. 

💗

💗

** Mulțumesc cu recunoștință Asociația Happy Moms pentru oportunitatea de a face parte din acest proiect, o carte dedicată mamelor de pretutindeni, o mică bijuterie plămădită din și cu iubire, sensibilitate, frumusețe.

Cartea se poate comanda pe site-ul Asociației Happy Moms.

Îmbrățișări pentru mama