Sfaturi de frumusețe de la bunica
6 mai 2020
Cu toate metodele de înfrumusețare din prezent, unele chiar bizare și exagerate, eu rămân fascinată de sfaturile și trucurile de înfrumusețare de la bunica, de loțiunile „magice” simple, ingenioase și naturale. Frumusețe, prospețime cu trucuri ieftine, simple și de efect, moștenite de la bunica.
Bunica, o femeie micuță, aprigă și harnică, cu o forță colosală de a trece peste orice moment dificil, un om dintr-o bucată care a îmbătrânit frumos și demn. Păstrez și acum, cu sfințenie, cărțile ei cu și despre plante medicinale, fructe și legume, unde a subliniat cu deosebită grijă diverse întrebuințări ale comorilor pe care ni le face cadou natura.
Așa că o să-ți ofer mai jos, câteva sfaturi de frumusețe păstrate și moștenite ca un tezaur de preț, toate având la bază ingrediente proaspete și naturale.
Mască cu iaurt – se amestecă o linguriță de iaurt cu puțină pudră de argilă. Se adaugă o linguriță de miere și apoi se aplică pe față pentru 15 minute. După clătire pielea rămâne deosebit de proaspătă și strălucitoare.
Mască cu iaurt și castravete – un castravete mic se dă prin răzătoarea mică, se amestecă cu o lingură de iaurt. Se aplică pe față și se înlătură după 20 de minute, cu apă călduță. Reduce porii, roșeața, hidratează și repară tenul.
Castravete – feliuțe subțiri de castravete aplicate pe toată fața și lăsate 20 minute. O astfel de mască simplă cu castravete împrospătează tenul, îl albește, îl hidratează și reduce ridurile.
Roșii – pentru că am tenul gras și predispus la acnee, bunica mă sfătuia în adolescență să tai o roșie și să șterg fața cu ea, să aștept să se usuce sucul pe ten și apoi să clătesc cu apă călduță. Beneficiile pentru frumusețe sunt multiple: curăță porii îndepărtând murdăria și celulele moarte și astfel contribuie la dispariția punctelor negre, tratează iritațiile, echilibrează PH-ul pielii și micșorează porii măriți.
Suc de varză – tot pentru acnee și pori măriți se rad și apoi se storc câteva frunze de varză. Cu sucul obținut se tamponează tenul și se lasă să se usuce. Apoi se clătește fața cu apă călduță.
Varză și gălbenuș de ou – pentru tenul uscat se taie mărunt câteva frunze de varză și se fierb în lapte până rezultă un terci. După ce se răcește, se amestecă cu un gălbenuș de ou și o linguriță de ulei de măsline. Se aplică amestecul pe față, pentru 20 de minute și apoi se clătește. Hrănește, albește și oferă prospețime tenului.
Mască simplă din albuș de ou – un albuș de ou bătut spumă se aplică pe față și se înlătură cu apă călduță, după 15 minute. Hrănește, reduce porii și curăță tenul.
Mierea – o simplă mască din miere aplicată pe ten are multiple proprietăți: calmează, tonifiază, hidratează, curăță porii, cicatrizează, înlătură ridurile. Lasă-o să acționeze circa 15 minute, după care clătește bine fața cu apă călduță sau cu ceai de mușețel sau gălbenele.
Cartofi – pentru a diminua cearcănele, taie câteva felii de cartof crud și aplică-le pe ochi pentru 10 minute.
Înainte de a aplica orice mască, tenul trebuie exfoliat iar porii deschiși. Avea bunica trucuri de frumusețe și pentru asta. Exfoliant – cu zaț de cafea sau mălai amestecate cu puțină apă se masează ușor tenul, apoi se îndepărtează cu apă călduță. Porii se deschid și la o baie de aburi – într-un recipient se pune apă și se adaugă câteva linguri de mușețel sau gălbenele sau mentă. Când fierbe se ia de pe foc și se ține capul aplecat deasupra aburilor pentru aproximativ 15 minute (capul se acoperă cu un prosop).
Mușețel, gălbenele, mentă – cu ceaiuri obținute din aceste plante medicinale se poate șterge fața pentru a avea un ten curat, fără roșeață sau inflamații și cu riduri reduse.
Păr bogat, lung, mătăsos și strălucitor? Se poate. Tot cu trucuri de frumusețe de la bunica!
Mască pentru păr cu ulei de măsline și gălbenuș de ou – unul sau două gălbenușuri de ou (în funcție de lungimea părului) se amestecă cu ulei de măsline. Pasta obținută se întinde pe păr și se ține minim jumătate de oră (eu o las și două ore) după care se spală cu șampon. Părul rămâne strălucitor, firele rebele sunt îmblânzite. Această mască reface structura firului de păr deteriorată de vopsiri și decolorări repetate.
Oțet din mere – pentru un păr strălucitor adaugă în ultima apă de clătit puțin oțet de mere.
Tot pentru strălucire – pune un pumn de rozmarin într-un vas cu apă clocotită. Oprește focul și lasă-l acoperit cam o oră. Strecoară planta, adaugă trei linguri de oțet din mere și clătește părul.
Culoare naturală pentru păr cu – mușețel pentru păr blond, frunze de nuc pentru șaten mediu și ceai negru pentru șaten închis. Plantele se pun în apă care clocotește și se lasă să fiarbă 10, 15 minute. Se lasă la răcit și când este călduță infuzia, se strecoară plantele și cu apa rămasă se clătește părul (ultima clătire după ce este spălat).
***