Sanatate si frumusete….de vanzare la piata!

cos de fructe
grocery shopping — Image by © Royalty-Free/Corbis

Creme scumpe cu tot felul de ingrediente mai usor sau mai greu de pronuntat, tratamente cosmetice cu tot felul de produse minune dar care atarna greu la buzunar….O alternativa ieftina si sigura? Fructele si legumele.
Datorita proprietatilor chimice, fructele si legumele sunt mijloace de mentinere a tineretii si frumusetii si pot fi folosite in scopul improspatarii, rehidratarii, tonifierii si catifelarii tenului.


Parfumatele piersici, datorita proprietatilor tonifiante si hidratante sunt indicate in cazul tenurilor ofilite si sensibile.
Pentru tenul seboreic ce prezinta comedoane si tendinta la acnee, se poate folosi sucul de piersici – inchide porii, hraneste tenul si ii confera luminozitate sau direct pulpa fructei – piersica se rupe in doua, se inlatura samburele, se zdrobeste si apoi se freaca pe fata. Sucul si partea carnoasa se mentin pe fata pana se usuca dupa care se clatesc cu apa calduta sau infuzie de plante (musetel sau galbenele).
Pentru ten normal sau uscat se poate folosi o masca obtinuta dintr-o jumătate de piersică pasată, două linguriţe de smântână şi două linguriţe de miere. Se aplică pe faţă şi se îndepărtează după aproximativ 20 de minute, cu apa calduta.
Atentie insa, datorita perisorilor de pe suprafata, piericile pot determina aparitia diverselor dermite puriginoase, de aceea pielita trebuie curatata cu mare atentie de pe fruct.
Piersicile pot determina reactii alergice la persoanele predispuse la astfel de manifestari.


Caisele, mai ales cele bine coapte, datorita proprietatilor hranitoare si tonifiante (avand continut bogat in vitamina A in stare naturala) pot fi folosite in cazul tenurilor lipsite de suplete si prospetime, ajuta la diminuarea petelor si atenueaza ridurile fine.
La fel ca si piersicile se pot combina cu o lingurita de miere (masca pentru ten normal si ten uscat), se pot folosi ca atare (pulpa zdrobita aplicata direct pe fata curata, pentru tenul gras).
Samburii de caise sunt bogaţi în Omega 9, Omega 6, potasiu, precum şi in vitaminele A, C şi E si conţin ulei în proporţie de 40-50%. Însă nu orice fel de ulei, ci unul care deţine trei proprietăţi esenţiale: este hidratant, hrănitor şi echilibrant! Potrivit atât pentru păr, cât şi pentru piele, uleiul din sâmburi de caisă este un ingredient practic, cu multiple modalităţi de utilizare, motiv pentru care poate deveni oricând o alternativă economică la produsele clasice precum loţiunea hidratantă sau masca de păr.


Pentru tenurile deshidratate si palide sunt indicate mastile cu miez de pepene rosu sau galben, care invioreaza si catifeleaza.
Pentru a da stralucire tenului se poate freca usor obrazul cu o bucata de miez de pepene rosu. Se lasa sa actioneze timp de 10 minute, dupa care se clateste fata cu apa rece. Pielea va ramane mai fina, mai ferma si mai luminoasa.


Strugurii, prin continutul bogat in vitamine si saruri minerale (calciu, fosfor, magneziu), au asupra tenurilor efecte hidratante, hranitoare si calmante.
O masca simpla, ce poate fi utilizata pentru toate tipurile de ten, se obtine prin simpla taiere a cateva boabe de struguri si apoi stergerea fetei cu partea carnoasa a fructelor. Dupa10 minute se clateste fata cu apa calduta apoi cu apa rece.
Pentru tenurile ridate se amesteca sucul de struguri cu miere de albine, pentru hidratare si tonifiere se amesteca sucul cu smantana.


Pentru tenul iritat sau ars de soare se recomanda aplicarea foilor de salata intregi (tinute in prealabil cateva minute in lapte cald) sau a frunzelor de varza (usor zdrobite).


Rosiile sunt o importanta sursa de vitamine necesare epidermei. In special in cazul tenurilor grase, seboreice, acneice, rosiile sunt un excelent mijloc de curatare a tenului si de inchidere a porilor. Obrazul se sterge usor cu o rosie coapta, taiata in jumatate (cu pulpa rosiei), se lasa pana intra bine in piele si apoi se clateste cu apa calduta.


Sucul de castravete are o larga intrebuintare in cosmetica datorita proprietatilor hidratante si revigorante.
Feliile de castravete aplicate direct pe fata ajuta la catifelarea si revigorarea tenului si diminueaza ridurile fine. Ele sunt, de asemenea, un excelent remediu si pentru pleoapele umflate.
Sucul de castravete este utilizat si pentru atenuarea pistruilor.
Din sucul de castraveti amestecat cu lapte dulce, proaspat se obtine un lapte de castraveti care aplicat pe fata curate tenul si ii confera acestuia prospetime si stralucire.


Mastile cu morcovi rasi au asupra tenurilor actiune calmanta, cicatrizanta si tonifianta.

Important: orice tip de masca se aplica doar pe tenul curat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *