Gânduri la final de an – coffee break cu Laura Bercean
Interviu

Gânduri la final de an – coffee break cu Laura Bercean

Laura Bercean – „Din toate învăț însă, și pe cartea mea de vizită scrie așa: Laura Bercean, Professional Dreamer! De visat, cu siguranță nu mă las niciodată, nici în viața asta nici în următoarele!!!!”

 

Ce face un visător profesionist? Ei bine – visează mult și frumos și apoi face tot posibilul ca visele sale să devină realitate. Cum? Cu multă muncă, optimism, cu credință nestrămutată în ideile și în forțele sale, cu determinare, cu imaginație dar mai ales cu ambiția de a le urmări până se împlinesc!

 

1. Se spune că un business de succes începe întotdeauna cu o idee bună! Care este povestea afacerii tale?
Oh, am mai multe proiecte – și da, așa e: toate au început cu o idee bună! De la idei de organizat evenimente și conceput cadouri unice – Non Cliché Events & Gifts, la #ChristmasEveryMonth – unde împreună cu prietenii mei strângem lunar bani pentru cei care au nevoie de un mic miracol “de Crăciun” nu doar în Decembrie, la a da arta jos din cui și a o introduce în cotidian prin conceptul #WearableArt / Artă de purtat – No Asha Da, la un proiect care se va finaliza prin construirea unui centru temporar sau definitiv pentru seniori, copii și animale – BertaLand.
Nu este mereu meritul meu pentru ideea de început (de exemplu, în proiectul No Asha Da, ideea de a crea printuri unice a fost a partenerelor mele pe acel proiect, Getty Tatomir și Beti Piscureanu) – dar cu siguranță pentru orice afacere la început e nevoie de o scânteie, un mugur de idee, un moment de “Aha!” în jurul căruia apoi se poate construi.
Și chiar în timp ce scriu aceste lucruri încă lucrez la alte câteva proiecte faine, ce TOT AȘA, au pornit de la o IDEE – care vine, de cele mai multe ori, pe canapea sau în fotoliu, la o cafea sau un ceai, într-un moment de liniște și zen.

Gânduri la final de an – coffee break cu Laura Bercean

 

„RENUNȚĂM? Niciodată …. Ajustăm, perseverăm, învățăm din greșeli, re-evaluăm, ne scuturăm de praf și de frici și REÎNCERCĂM!”

 

2. Cu siguranță fiecare dintre noi avem vise mari și frumoase dar uneori ceva ne împiedică să acționăm și să le transformăm în realitate. Poate comoditatea, poate teama de nereușită. Cum privești eșecul și mai ales cum reușești să te remontezi și să mergi mai departe?
Eșecul e o parte destul de importantă din viața noastră – de la primii pași pe care nu reușim să îi facem, la prima literă care nu ne iese, la prima prăjitură, prima tură cu bicicleta, prima relație, primul job poate… DAR CE FACEM, RENUNȚĂM? Niciodată. Pur și simplu nu ne este în fire, ca specie! Ajustăm, perseverăm, învățăm din greșeli, re-evaluăm, ne scuturăm de praf și de frici și REÎNCERCĂM!
Încep fiecare proiect dedicată, implicată: unele decolează din prima, la altele trebuie să schimb formate sau să mă adaptez, și din păcate la unele trebuie să renunț pe parcurs. Din toate învăț însă, și pe cartea mea de vizită scrie așa: Laura Bercean, Professional Dreamer! De visat cu siguranță nu mă las niciodată, nici în viața asta nici în următoarele!!!!

 

3. În viața unui antreprenor pot apărea o mulțime de factori care să îi perturbe liniștea iar anul acesta a „excelat” în a pune bețe în roate multor afaceri mici și mijlocii. Cum te-a afectat această perioadă și cum ai reușit să îi faci față?
Da, anul acesta din păcate a închis unul dintre proiectele mele de suflet – Rope Street Museum – un mic muzeu istoric chiar la capătul unei străduțe celebre în Brașov, Str. Sforii.
Proiectul îl preluasem în 2019 în calitate de Project Manager, și împreună cu doi parteneri și prieteni, Larisa și Ionuț, am ridicat pas cu pas muzeul la nivelul de „Hidden Gem of Brașov”, cum ne alintau vizitatorii! Acolo aveam o secțiune de exponate cu caracter istoric (inclusiv o machetă a orașului), o galerie de artă și un magazin micuț unde expuneau artiști și artizani locali și o micuță cafenea unde serveam bunătăți #HomeMade. Aveam chiar și o cameră cu artă donată spre proiectul BertaLand, și până în martie 2020 totul a mers strună!
Dar pentru că proiectul se baza în proporție de 70-80% pe turism (în special turism internațional), am fost nevoiți să închidem porțile acestui loc tare drag sufletului meu. Nu am renunțat ușor, din martie până în noiembrie am tot sperat că lucrurile se vor remedia – dar într-un final a fost nevoie să luăm decizia de a încheia – și am avut câteva zile triste, deoarece am pus mult suflet acolo (chiar glumeam cu oamenii zicându-le să nu calce din greșeală pe bucățile mele de suflet din muzeu!). Așadar, iată cât de tare m-a afectat această perioadă de criză: muzeul, un proiect în care am investit mult și personal și profesional, a pierdut în lupta cu schimbările aduse de pandemie.
Celelalte proiecte însă sunt încă pe linia de plutire, pentru “Non Cliché Events & Gifts” perioada următoare este una plină (având în vedere că urmează luna cadourilor), „No Asha Da” este chiar în trend ascendent (mai ales de când cu colecția FW2020 #HOODOOYOULOVE) iar „BertaLand” are marele noroc de a fi parte dintr-un proiect al Asociației „Zi de Bine” în luna decembrie, așadar o creștere enormă de awareness față de anul trecut.
Gânduri la final de an – coffee break cu Laura Bercean
No Asha Da
4. S-a schimbat în vreun fel viziunea ta despre antreprenoriat în aceste ultime luni? Ce ai putea să le împărtășești celor ce își doresc să înceapă o mică afacere?
E clar că (aproape) toate domeniile s-au mutat online în această perioadă – iar cei care aveau deja aceste structuri consolidate au avut avantaj la start, așadar sugerez ca orice nouă idee de afacere să răspundă la întrebări precum: „Poate funcționa (la nevoie) strict online?” / „Poate rezista schimbărilor drastice impuse de factori externi imprevizibili?”.
Totodată, nu strică niciodată un plan de rezervă și ideal e să avem și un plan de rezervă la planul de rezervă. Dar, mai ales, cred că trebuie să ne răspundem sincer la întrebarea… „Te face fericit(ă) acest proiect?”

 

„… dacă faci lucrurile corect, dacă ești sincer, dacă ești dispus să faci acel efort suplimentar, toate acestea se vor întoarce spre tine … rezultatele pozitive vor apărea negreșit!”

 

5. Pe la noi prin popor „umblă” vorba că: „Poți să fii oricât de bun, dacă n-ai un dram de noroc tot degeaba” și „Norocul ți-l faci cu mâna ta”. Tu ce crezi, are sau nu norocul vreun rol în obținerea succesului?
Eu nu prea cred în “noroc”, dar cred cu tărie în KARMA! Așadar, cred (și văd asta mereu în jurul meu!) că dacă faci lucrurile corect, dacă ești sincer, dacă ești dispus să faci acel efort suplimentar („the extra mile”, cum zic americanii), toate acestea se vor întoarce spre tine. Poate nu acum, poate nu exact în forma în care le-ai oferit tu, DAR SE VOR ÎNTOARCE! Suntem ceea ce oferim – așadar, consider că dacă oferim servicii de calitate, dacă oferim produse lucrate cu drag, dacă ne implicăm cu tot sufletul în proiectele la care lucrăm, rezultatele pozitive vor apărea negreșit!
Gânduri la final de an – coffee break cu Laura Bercean
Non Cliché Events & Gifts
6. Se spune că orice lucru rău are și o parte bună și că orice criză vine și cu oportunități. Ce lecții te-a învățat acest an, atât în plan personal cât și profesional?
Cred că anul acesta cu toții am învățat MULTE! Multe despre noi, despre ceea ce dorim CU ADEVĂRAT să facem; despre cât de important și de minunat e să petrecem mai mult timp cu familia; despre ce importante ne sunt legăturile sociale, și interacțiunea live!
Totodată, am învățat multe despre puterea comunității – societatea civilă a fost PRIMA care a reacționat, dotând spitalele cu echipament în lockdown – și despre CE MULTE PUTEM FACE ÎMPREUNĂ – sprijinul oferit de comunitate micilor afaceri a fost fundamental în aceasă perioadă. Am văzut împreună cum se poate elimina birocrația dacă automatizăm procedurile care privesc instituțiile statului (și asta chiar sper să păstrăm și după pandemie!).
Dar cea mai importantă lecție cred că a fost (cel puțin pentru mine) conștientizarea faptului că agenda, plannerul, listele, planurile pot oricând să DISPARĂ, să nu mai fie posibile sau relevante! Și că un back-up plan e mereu o felie de liniște pe care merităm să ne-o oferim, un plan de rezervă e bun de avut oricum și în orice business – și ideal e să fie gândit la rece, înainte de a fi nevoie de el!

 

„… să avem curajul de a ne îndrepta spre ceea ce ne face CU ADEVĂRAT fericiți PE NOI… „

 

Gânduri la final de an – coffee break cu Laura Bercean

7. Ce sfaturi, îndemnuri ai dori să oferi tuturor doamnelor care vor citi acest interviu?
Citatul meu preferat din RUMI este: „Out beyond ideas of wrongdoing and right-doing, there is a field: I’ll meet you there!” (Dincolo de ideile despre ce e rău și ce e bine, există o câmpie: ne vedem acolo!). Acesta cred că e, pe foarte scurt, secretul unui vieți simple, curate, frumoase: să trăim fără etichete, comparații (decât dacă ele ne ajută să creștem!), și fără critici neconstructive (ne putem lipsi mai ales de cele gratuite, malițioase!).
Ne lovim tot mai des de nevoia de a „aparține”, de a fi apreciat conform unor norme sociale standard – și cumva mi se pare că pierdem un pic din vedere ce contează cu adevărat, și anume: în primul rând să fim NOI și să ne iubim noi, pe noi! Așa cum suntem, așa cum simțim! Autenticitatea este poate cel mai rar atribut etalat în această eră ce etalează miliarde de INSTAmoments pe secundă.
Așadar sfatul meu acesta ar fi: să avem curajul de a ne îndrepta spre ceea ce ne face CU ADEVĂRAT fericiți PE NOI, nu pe cei din jur (evident, în limite legale și etice!). Dacă asta implică și fericirea celor din jur, cu atât mai bine, dar baremul să fie, înainte de toate, sufletul nostru…
Las așadar în încheiere un alt motto la care mă întorc mereu, și care mi se pare un reminder foarte util: „Can’t pour from an empty cup!” (Nu putem turna dintr-o cană goală!).

 

Mulțumesc frumos, Laura pentru interviu și pentru porția de optimism, motivare și multă energie! Baftă în toate proiectele!

 

Mai multe despre Laura
Laura Bercean are 37 de ani, căsătorită, locuiește în Brașov (unde s-a și născut), e absolventã a Universitãții de Vest, Timişoara (secţiunea Englezã + Jurnalisticã), a fost Manager Shop Dept. pe nave de croazierã şi apoi Sales Manager pentru o companie americanã de comerț Duty Free.
Actualmente este Brand Manager „NO ASHA DA” (un brand brașovean care îmbină moda cu arta), Maritime Brand Ambassador pentru „Australian Opal Cutters & Pearl Divers”, owner „Non Cliché Events & Gifts şi președintele Asociației „BertaLand, dar Laura este, mai presus de aceste titluri, o Visătoare Profesionistă (Professional Dreamer) – așa cum scrie și pe cartea ei de vizită.
Facebook:  BertaLand NO ASHA DANon Cliché Events & Gifts

 

Dacă ai ajuns până aici înseamnă că ți-a plăcut articolul! Te invit să îl distribui și prietenilor! . Mă poți urmări și pe Facebook