Gânduri la final de an – coffee break cu Agata Secelean
Interviu

Gânduri la final de an – coffee break cu Agata Secelean

Agata Secelean, artist vizual – ” Trebuie să fii sincer cu tine. Dacă ești sigur că asta știi să faci cel mai bine, atunci merită să perseverezi.”

 

Dintr-o lume gri, nesigură și agitată, să ne oferim bucuria de a călători într-o lume plină de culoare și emoție, în care privirea se desfată iar sufletul este mângâiat și fericit – lumea Agatei Secelean, artist vizual.

 

1 Se spune că un business de succes începe întotdeauna cu o idee bună! Care este povestea afacerii tale?
Mă gândesc întotdeauna la artă ca la o profesiune. Cred că, dacă pornești pe drumul artei gândindu-te la ea ca la o afacere, nu ai nici o șansă să reușești. Are o componentă care ține de business. Iar dacă neglijezi componenta asta, ajungi să faci artă doar ca hobby.
Primii pași i-am făcut lucrând în domeniul scenografiei, în mai multe teatre. După o perioadă petrecută în București am ales să mă întorc în Brașov și să locuiesc aici.
Treptat am fost tot mai acaparată de interesul pentru pictură și obiecte de artă în tehnică mixtă. O mare parte a lucrărilor mele sunt o călătorie în lumea mitologiei românești, o sursă de inspirație aproape de inima mea. Mă inspiră de asemenea  natura și viața de fiecare zi alături de familia mea, soțul  și băiatul meu.
Lucrările mele au fost prezente în peste  treizeci de  expoziții de grup (în România și în alte țări) și cinci expoziții solo.
Pictez  pe pânză, uneori pe hârtie și am realizat obiecte de artă folosind o gamă de tehnici experimentale. De-a lungul timpului am lucrat și proiecte de ilustrație.
Tablourile mele și-au găsit locul în casele multor iubitori de artă din  țară și din Germania, Anglia, Norvegia, Italia și S.U.A.
2 Cu siguranță fiecare dintre noi avem vise mari și frumoase dar uneori ceva ne împiedică să acționăm și să le transformăm în realitate. Poate comoditatea, poate teama de nereușită. Cum privești eșecul și mai ales cum reușești să te remontezi și să mergi mai departe?
Când alegi profesiunea de artist este bine să realizezi că intri într-o lume în care te lovești de refuzuri și de uși închise foarte des. Iar dacă vrei să rămâi în zona aceasta ești nevoit să devii confortabil cu asta. Este ca un antrenament cu care te obișnuiești în timp.
Trebuie să fii sincer cu tine. Dacă ești sigur că asta știi să faci cel mai bine, atunci merită să perseverezi.

 

„… am ales subiecte pentru tablourile mele gândindu-mă ce aș vrea să le transmit celor din jur. Așa a apărut seria de tablouri ” Hope, one painting a week”. Acum am început o nouă serie cu tema îngerilor, prima fiind “Îngerul păzitor”.”

 

Gânduri la final de an – coffee break cu Agata Secelean

 

3 În viața unui antreprenor pot apărea o mulțime de factori care să îi perturbe liniștea iar anul acesta a „excelat” în a pune bețe în roate multor afaceri mici și mijlocii. Cum te-a afectat această perioadă și cum ai reușit să îi faci față?
În primul rând, emoțional și psihologic, cred că a fost pentru toată lumea o perioadă foarte dură. O avalanșă cu foarte multe schimbări care a venit într-un timp foarte scurt, așa am perceput-o.
La început m-a destabilizat, apoi mi-am dat seama că trebuie să te adaptezi din mers. Am început să mă documentez, să văd cum evoluează lumea artei pe plan internațional și local. Am citit și am văzut foarte multe materiale pe tema asta. Și am observat moduri de adaptare la noua realitate.
Apoi m-am gândit ce i-ar ajuta pe oameni să traverseze mai ușor perioada aceasta dificilă a pandemiei. Și am ales subiecte pentru tablourile mele gândindu-mă ce aș vrea să le transmit celor din jur. Așa a apărut seria de tablouri ” Hope, one painting a week”.  Acum am început o nouă serie cu tema îngerilor, prima fiind “Îngerul păzitor”.
M-am bucurat că oamenii au primit mesajele transmise de mine. Au existat mai mulți doritori pentru  tablourile mele, deși nu mă așteptam în perioada asta. Și, cum am mai spus, sunt foarte recunoscătoare pentru asta, fiindcă a fost o vreme al insecurității financiare pentru toată lumea. Oamenii au simțit că arta este o hrană spirituală. Și au nevoie în jurul lor de lucrări de artă care să îi influențeze pozitiv.
Pe de o altă parte, o altă schimbare a fost ideea cursului de artă pentru copii. Inițial urma să îl încep în primăvară într-un spațiu, dar din cauza situației l-am transformat într-un curs online care are loc săptămânal.
4 S-a schimbat în vreun fel viziunea ta despre antreprenorial în aceste ultime luni? Ce ai putea să le împărtășești celor ce își doresc să înceapă o mică afacere?
Ca întotdeauna în perioadele de criză, unii au căzut în disperare, alții au privit-o ca pe o provocare nouă și s-au adaptat din mers, rapid, și au fost atenți la ce au nevoie cei din jur în perioada asta specială.
Depinde despre ce afacere este vorba. Nu aș ști să dau sfaturi decât cuiva care vrea să pornească pe drumul artei.
Dar repet, dacă pornești pe drumul acesta gândindu-te la artă ca la o afacere, nu ai nici o șansă de reușită. Sau poți merge înainte pentru o scurtă perioadă. Partea de business, de marketing, pe care o poți învăța, este o piesă dintr-un puzzle mai mare. Alegerea artei ca profesiune vine și dintr-o necesitate interioară. Însă cine vrea să devină profesionist va începe cu o școală serioasă.
Oricine pornește acum la drum ar fi bine să se familiarizeze cu platformele de social media. Și în mod ideal să facă parte dintr-o comunitate cu oameni din același domeniu.

 

 

„Răbdarea și perseverența contează mai mult decât norocul.”

 

5 Pe la noi prin popor „umblă” vorba că: „Poți să fii oricât de bun, dacă n-ai un dram de noroc tot degeaba” și „Norocul ți-l faci cu mâna ta”. Tu ce crezi, are sau nu norocul vreun rol în obținerea succesului?
Cred mai degrabă în intervenția divină decât în noroc în acest caz. Acesta este modul meu de a vedea lucrurile.
Dar nu este ceva pe care să îl aștepți sau pe care să te bazezi. Trebuie să te străduiești faci totul cum poți tu mai bine fără să aștepți ceva din exterior. Răbdarea și perseverența contează mai mult decât norocul.
6 Se spune că orice lucru rău are și o parte bună și că orice criză vine și cu oportunități. Ce lecții te-a învățat acest an, atât în plan personal cât și profesional?
Sunt adepta ideii că în general, în viață, contează ce viziune ai tu, cum te raportezi tu la ce se întâmplă în jurul tău. Ce alegi tu să vezi și să gândești, asta face diferența.
Apoi am observat că cea mai mare calitate în vremuri de criză este flexibilitatea, capacitatea de adaptare rapidă.
Cred cu tărie că frica de boală în această pandemie poate fi mai rea decât boala în sine. Frica poate deveni un handicap serios și pentru adulți și pentru copii.
O altă lecție a fost să învăț să accept stările de anxietate, de teamă, uneori de panică în perioada asta. Am învățat să accept că nu pot controla o mulțime de lucruri, nu le pot schimba. Și totuși trebuie să găsești modalități să mergi mai departe cu răbdare.

 

Gânduri la final de an – coffee break cu Agata Secelean

 

 7 Ce sfaturi, îndemnuri ai dori să oferi tuturor doamnelor care vor citi acest interviu?
Nu știu dacă sunt în măsură să dau sfaturi. Aș scrie aici niște gânduri, niște constatări. Aș reveni asupra flexibilității în gândire. Sunt printre cei care cred că lumea nu va mai fi la fel și că trebuie să învățăm să trăim cu niște schimbări în societate. Cu cât ești mai împăcat cu gândul ăsta, cu atât traversezi mai ușor perioada asta.
Și un citat din Gary Vee ”Dacă ai învățat ceva din anul acesta, 2020, nu încerca să îl ștergi din viața ta, nu îl respinge ! ”.

 

Gânduri la final de an – coffee break cu Agata Secelean

 

Mai multe despre Agata Secelean
Fascinația Agatei pentru frumos a încolțit încă din copilărie când, răsfoia albumele de artă ale părinților. A început să își folosească imaginația și creativitatea în „picturi” pe ultimele pagini ale caietelor de școală.
Absolventă de liceu teoretic – profil traducători – limbi străine, îndrăgostită de artă și teatru, a ales să urmeze cursurile Universității de Artă din București, secția scenografie.
A lucrat ca scenograf, a realizat costumele și decorurile pentru mai multe piese de teatru, colaborând cu teatre din București și Brașov, a creat bijuterii de autor, fiind însă mereu preocupată de desen și pictură.
Din 2012 este  membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România.
Lucrările Agatei au fost prezente în peste  treizeci de  expoziții de grup (în România și în alte țări) și cinci expoziții solo și se regăsesc în casele iubitorilor de artă atât din țară cât și din străinătate.
Pe Agata Secelean și fascinantele ei lucrări le puteți „întâlni” pe site-ul personal sau pe Facebook.

 

Mulțumesc frumos Agata pentru interviu, pentru mica „tușă” de culoare, frumos și speranță!

 

Dacă ai ajuns până aici înseamnă că ți-a plăcut articolul! Te invit să îl distribui și prietenilor! ♥ . Mă poți urmări și pe Facebook