Sanziana Stefan interpret bucovinean muzica populara - interviu
Interviu

Dulce grai bucovinean – interviu cu interpreta de muzică populară, Sînziana Ștefan

Acum ceva vreme, ursitoarele poposeau pe meleaguri bucovinene, încărcate de daruri. S-au aplecat, cu duioșie, asupra pruncuței ce visa îngeri și i-au hărăzit: să fie frumoasă ca o Cosânzeana, glasul să îi sune ca un tril de privighetoare, inima să-i fie bună și miloasă, sufletul mare și curat iar zâmbetul să-i fie lumină.
Un interviu cu interpreta de muzică populară, Sînziana Ștefan, despre frumusețe, feminitate, autentic și bucuria de a duce mai departe, cu decență și mult har, tradițiile și modul de viață al străbunilor.
1. În ultimul timp, ideea de frumusețe a căpătat alte valențe, nu întotdeauna pozitive sau de bun augur. Ce reprezintă pentru dumneavoastră frumusețea?
Pentru mine frumusețea înseamnă simplitate, educație, sensibilitate și chiar bunătatea. Spun bunătatea pentru că ştim cu toţii că frumuseţea vine din interior. În domeniul artistic şi mai cu seamă în muzică, frumuseţea reprezintă respectul pe care ţi-l porţi ţie dar şi celor din jur.
2. Știm cu toții că trăim într-o societate care se hrănește cu imagine. Cât de important vi se pare pentru o femeie să aibă grijă de imaginea ei?
Aşa cum am spus deja, pentru mine frumusţea este un lucru foarte important în domeniul artistic, atât cea exterioară, cât şi cea interioară. Este foarte important să avem grijă de noi, de imaginea noastră, să avem în permanenţă un aspect fizic plăcut, o atitudine potrivită şi o decenţă în tot ceea ce facem.
3. Am vrut să fim egale cu bărbații..purtam pantaloni, conducem autoturisme, fumăm în locuri publice, ocupăm funcții din ce în ce mai importante, administrăm propriile afaceri. Suntem oare în pericol de a ne pierde feminitatea?  Cum vi se pare că se redefinește feminitatea astăzi?
Din păcate cred că sunt multe femei care riscă să-şi piardă feminitatea, unele dintre ele chiar şi-au pierdut-o deja, însă nu faptul că am început să ocupăm funcţii importante, sau că am preluat ţinute mai masculine ne duce în această direcţie, ci faptul că pierdem din vedere lucruri esenţiale. Poate că multe femei înţeleg greşit conceptul de egalitate dintre barbaţi şi femei, şi tocmai acolo cred că apare problema.

4. Se spune că pentru a arăta spectaculos nu este nevoie de mult efort și nici de fonduri financiare colosale ci doar trebuie să îți acorzi o grijă constantă. Dumneavoastră aveți vreun obicei de înfrumusețare pe care îl respectați cu strictețe?
Într-adevar să fii frumoasă, sau să arăţi bine nu presupune întotdeauna un efort extraordinar de mare. Nu cred că  am un ritual anume de frumuseţe, dar incerc pe cât posibil să am un aspect fizic plăcut, să am un machiaj potrivit pentru locurile în care merg, pentru că de regulă nu merg nicăieri nemachiată. Şi nu vreau să spun că e greşit să nu porţi machiaj, însă eu mă simt mult mai bine atunci când sunt machiată. Cred că demachierea corectă este pentru mine un lucru de la care nu mă abat niciodată.
5. Cu toate metodele de înfrumusețare din prezent, unele chiar bizare și exagerate, eu rămân fascinată de sfaturile și trucurile de înfrumusețare de la bunica, de loțiunile „magice” simple, ingenioase și naturale. Dumneavoastră ce rețete home made, ce sfaturi de înfrumusețare, moștenite de la bunica, folosiți?
Eu am pierdut-o pe bunica mea cu mult înainte de a primi sfaturi de frumuseţe, însă de fiecare dată când mi-o amintesc, îmi aduc aminte că avea un păr foarte lung, pe care îl purta împletit şi de multe ori eu eram cea care o pieptăna şi o împletea, ceea ce-mi oferea o satisfacţie incredibilă, şi probabil de acolo vine şi plăcerea mea de a purta părul lung.

Sanziana Stefan interpret muzica populara - interviu

6. Pentru dumneavoastră, care sunt ingredientele unei zile frumoase, unei zile perfecte la finalul căreia, atunci când puneți capul pe pernă și revedeți cu ochii minții ziua ce a trecut, zâmbetul vă luminează fața și inima vi se umple de bucurie și recunoștință?
Sunt o persoană foarte activă şi îmi place de multe ori să-mi ocup timpul cu tot felul de activităţi, dar sunt şi zile în care îmi place să mă odihnesc, să nu fac absolut nimic. Nu ştiu exact cum ar arăta o zi perfectă pentru mine, însă zilele în care reuşesc să fac cât mai multe lucuri şi să le duc la bun sfârşit sunt zilele la finalul cărora mă simt cel mai bine. Am multe momente în care simt o mare recunoştinţă pentru tot ce îmi oferă viaţa, şi de multe ori acest sentiment vine din lucruri banal de mici.
7. Mulți dintre noi atunci când pornim în viață, atunci când îndrăznim să ne transformam visele în realitate  sau atunci când ne poticnim, „alergăm” cu gândul la oameni care ne-ar putea ajuta sau ghida. Ce femei v-au inspirat de-a lungul timpului, ce doamne extraordinare v-au servit drept pildă pe drumul vieții?
Pentru că am crescut fără mamă, în copilărie mi-a lipsit foarte mult modelul feminin, însă sunt multe femei care m-au inspirat de-a lungul timpului, de la care am învăţat multe lucruri utile.

Sanziana Stefan interpret muzica populara - interviu

8. Profesia dumneavoastră are la bază multă pasiune, implicare și dăruire și presupune proiecte multe, frumoase, în locații diferite, turnee, evenimente diverse. Cum reușiți să faceți față tuturor responsabilităților de zi cu zi și în același timp să vă păstrați frumusețea, feminitatea și delicatețea?
E adevarat că ceea ce fac, fac cu multă pasiune şi dragoste, lucru care mă consumă mult mai repede decât dacă nu ar fi aşa, însă cred că Dumnezeu mi-a dat această forţă incredibilă cu care să fac faţă tuturor provocărilor profesionale şi volumului de activitate. Cred că odată cu dragostea pe care o pun în ceea ce fac, apare şi sentimentul acela de mulţumire şi satisfacţie, deşi sunt în permanenţă foarte critică cu mine. Cred că tocmai asta mă ajută să merg mai departe şi mă face să-mi doresc în fiecare zi să fiu mai bună.
9. De-a lungul timpului au existat mai multe modalități de clasificare a artei. Oricare ar fi acestea, muzica și-a revendicat întotdeauna un loc fruntaș. Muzica înnobilează, înfrumusețează și îmbogățește sufletul. Cum vă simțiți când știți că aveți privilegiul de a oferi atât de multă frumusețe măriei sale, publicul?
Mă simt extraordinar în faţa oamenilor, şi cred că sunt o persoană extrem de norocoasă că am primit acest dar de la Dumnezeu, şi mai presus de toate că mi s-a oferit şansa să transmit celor din jur emoţie prin cântec.
10. Pentru un interpret de muzică populară, satul românesc constituie izvorul ce hrănește folclorul. Cum vedeți satul românesc astăzi? Mai păstrează el vii tradițiile sfinte, unice, obiceiurile străvechi care l-au definit de-a lungul timpului? Suntem oare în pericol de a pierde acest tărâm mirific, această „memorie” istorică a neamului nostru?
Cred că satul românesc depinde astăzi de noi, de modul în care păstrăm şi ducem mai departe tradiţiile româneşti, nu doar prin muzică ci şi prin port şi obiceiuri. Nu cred că este în pericol atâta timp cât noi generaţiile tinere, avem încă în suflete pasiune pentru tot ce înseamnă tradiţii.
11. Un popor care nu știe să își recunoască, să își respecte și să își prețuiască oamenii merituoși, operele de artă, locurile încărcate de istorie, riscă să se afunde într-o stare permanentă de mediocritate! Folclorul înseamnă rădăcini, identitate și de ce nu, credință! Cum simțiți că este promovat, astăzi? Mai există interes pentru autenticitate și valoare?
Interes pentru autenticitate există încă, şi cred că folclorul românesc este pe mâini bune. În prezent sunt foarte mulţi interpreţi de folclor, însă e adevărat că nu toţi merg pe autenticitate şi pe folclor autentic, însă nu văd nimic greşit în a aborda şi altceva în afară de folclor autentic atâta timp cât ştii să faci diferenţa între cele două.

Sanziana Stefan interpret muzica populara - interviu

12. Portul popular este una dintre cele mai importante forme de cultură ale unui popor, este istorie și artă „la purtător”, este plăsmuit din dragoste și inspirat din frumosul și fascinantul plai mioritic! Ce reprezintă pentru dumneavoastră portul popular și de unde vă procurați costumele pe care le purtați cu atât de multă eleganță și mândrie?
Îmi iubesc costumul popular şi cred că este una din ţinutele cu care mă simt cel mai bine. Mă simt frumoasă atunci când port ie, mă simt frumoasă şi sunt mândră atunci când cineva îmi admiră costumul. Cele mai multe dintre iile pe care le am sunt cumpărate de la bătrâni, din Bucovina dar am şi primit cadou câteva. Toate sunt preţioase pentru mine şi am mare grijă de ele pentru ca sunt de o reală valoare.
13. Pentru ca vorbeam puțin mai sus de proiecte multe și interesante, știu că de curând ați terminat de filmat un videoclip „de suflet”! Ne puteți spune mai multe? De asemenea, puteți să ne spuneți câteva cuvinte despre alte proiecte în care sunteți implicată și despre ce surprize pregătiți pentru viitor, celor ce vă urmăresc și vă admiră?
Ultimul videoclip pe care l-am realizat este special pentru mine, pentru că l-am avut alături pe tatăl meu şi mi-am dorit dintotdeauna acest lucru. Nu a fost uşor să-l conving să apară, însă mă bucur din suflet că într-un final a acceptat propunerea mea şi am reuşit să facem împreună un lucru frumos care va rămâne mult timp de acum încolo. În prezent pregătesc un alt videoclip, care va apărea foarte curând, însă de această dată va fi ceva foarte diferit de ceea ce am făcut până acum, dar sper ca reacţiile să fie pozitive şi să placă oamenilor.
14. Dumneavoastră cea de astăzi dacă v-ați putea întoarce puțin în trecut și v-ați întâlni cu dumneavoastră, cea de la optsprezece ani, ce povață ați dori neapărat să vă împărtășiți?
Dacă m-aş putea întoarce în timp, aş avea foarte multe de spus Sînzienei de la optsprezece ani, însă nu ştiu dacă ar fi de folos, pentru că cel mai probabil nu m-ar asculta. Cred că greşelile şi alegerile pe care le-am făcut până acum sunt parte din ceea ce sunt astăzi, şi sunt sigură că am încă multe lucruri de învăţat.

***

Mulțumesc frumos, Sînziana Ștefan pentru acest interviu!

Sanziana Stefan interpret muzica populara - interviu

Pe Sînziana o puteți găsi pe:
https://www.facebook.com/SinzianaStefanMuzicaPopulara/
https://www.youtube.com/channel/UCxT4dOD3mVzOKfnetP-57lg