Dragoste de top

dragoste, carte si trandafiri
Povestile de dragoste fascineaza si cuceresc inimi.
Dragostea – eternul sentiment  ce a creat nemuritoare si melodioase armonii, ce a suflat viata si caldura peste roci impasibile si dure, ce a manuit penelul spre desavarsite opere, ce a scos la iveala, din varful condeiului, pagini intregi de emotii, trairi, lupte interioare, clipe de cumpana dar si de fericire deplina.
In luna lui Cupidon va ofer propriu-mi top al celor mai frumoase romane de dragoste din toate timpurile, zece povesti ce merita sa fie citite (si recitite) intr-o viata.

Jane Austen – Mandrie si prejudecata
Una dintre cele mai apreciate si mai cunoscute scrieri ale autoarei, romanul „Mandrie si prejudecata” a fost publicat in 1813 (versiunea initiala a purtat numele de „Primele Impresii” si a fost refuzat de la publicare in 1797).
Romanul prezinta viata clasei de mijloc din Anglia rurala a inceputului de veac XIX, moravurile si obiceiurile oamenilor din acele timpuri atunci cand dragostea devenea o afacere si in care telul principal al domnisoarelor era casatoria cu un domn instarit. Cei doi eroi ai cartii, Elizabeth – inteligenta, sensibila, spirituala, sofisticata si Darcy – arogant, destept si cu inalte principii morale, reusesc sa rupa barierele mandriei si ale prejudecatii, bucurandu-se de o dragoste pura si adevarata.
Emily Brontë – La rascruce de vanturi
“La rascruce de vanturi” singurul roman al autoarei, Emily Brontë, publicat la finele anului 1847 sub pseudonimul Ellis Bell, ocupa in literatura engleza a secolului al XIX-lea un loc cu totul aparte. Romanul este construit cu ajutorul unor personaje complexe, intr-o atmosfera sumbra si deprimanta, in jurul dragostei tragice si neconsumate (poate doar dupa moarte) dintre Catherine si Heathcliff.
George Calinescu – Cartea Nuntii
„Cartea nuntii”, an aparitie 1933, este primul roman al lui George Calinescu, un roman al „educatiei sentimentale”. Cartea urmareste povestea de dragoste adolescentina si pura dintre proaspatul doctor in litere Jim Marinescu si tanara absolventa de liceu Vera Policrat, dragoste implinita prin casatorie, in contrast cu invechitele si ramolitele matusi, ramase fete batrane, ale protagonistului.
George Calinescu – Enigma Otiliei
Enigma Otiliei, un roman de tip balzacian scris de George Calinescu in anul 1938, ne poarta in lumea burgheziei, in Bucurestii secolului XX. Actiunea romanului se desfasoara pe doua mari planuri – lupta, fara scrupule, pentru a pune mana pe o mostenire si dragostea frumoasa si inocenta a tanarului Felix pentru enigmatica Otilia, curtata de mai varstnicul Pascalopol.
Mihail Drumes – Invitatie la vals
Aparut in anul 1936, romanul „Invitatie la vals” a fost atat de indragit de cititori, incat, de-a lungul unui singur deceniu, treizeci si patru de editii au fost epuizate. Cei doi protagonisti, Tudor si Micaela, „danseaza” prinsi in vartejul pasiunii, pe notele unei tulburatoare si devoratoare povesti de dragoste, macinata de gelozie si jocuri ale seductiei.
Gustave Flaubert – Doamna Bovary
Cartea lui Gustave Flaubert a fost publicata in 1856. Ea prezinta viata tinerei Emma care devine doamna Bovary prin casatoria cu doctorul Charles Bovary. Desi casatoria lor pare una reusita in ochii societatii si a domnului Bovary, Emma regreta hotararea luata. Cititoare infocata de romane sentimentale, plictisita si sufocata de banalitatea vietii de provincie, Emma viseaza la pasiune si fantezii romantice si se indragosteste treptat de un viconte, apoi de Léon Dupuis si de Rodolphe Boulanger. Toate aceste aventuri sfarsesc prin a o dezamagi iar finalul este unul devastator.
Margaret Mitchell – Pe aripile vantului
Romanul in care dragostea si razboiul se combina perfect pentru a crea o nemuritoare si fascinanta poveste, castigator al premiului Pulitzer si al National Book Award, a fost publicat in 1936. Unii critici considera ca povestea desprinsa din paginile cartii este cea mai puternica poveste de dragoste din toate timpurile. Scarlett – o tanara frumoasa, rasfatata, incapatanata, independenta, lipsita de scrupule si Rhett – galantul, nonconformistul si scandalosul aventurier se intalnesc intr-o istorisire plina de patima, momente de rascruce, curaj, invataminte si lectii de viata.
Mihail Sebastian – Accidentul/ Orasul cu salcami
Doua romane de dragoste numai bune de citit, cuibarit intr-un pled calduros, alaturi de o cana de ceai aromat si cald.
Nerabdatoare sa coboare din tramvaiul care inca nu oprise, Nora, personajul central al romanului „Accidentul”, se loveste usor. Este ajutata de Paul, un tanar ce suferise de curand o mare deceptie in dragoste, ceea ce l-a transformat intr-o persoana indiferenta si profund nefericita. Treptat firea rabdatoare si generoasa  a Norei reuseste sa-i incalzeasca inima.
„Orasul cu salcami” spune povestea Adrianei Dunea, o tanara cu o educatie severa ce isi paraseste orasul de bastina si prima iubire, Gelu, alegand in locul plictisitoarei vieti de provincie, stralucirea Capitalei. Este un roman despre iubiri, regasiri si decizii. O perioada , Adriana, aflata in proces de maturizare, oscileaza intre doua iubiri si desi isi da seama ca Gelu este cel pe care il iubeste, alege sa se casatoreasca cu varul Paul.
Ionel Teodoreanu – Lorelei
Romanul care a fost scris in anul 1935, prezinta povestea de dragoste dintre tanara Lucia Novleanu (Luli) si scriitorul si profesorul Catul Bogdan, o poveste de iubire frumoasa si adevarata dar careia viata si o mica farsa aparent nevinovata ii aduc un final tragic. O poveste ce continua dincolo de moarte.
Lev Tolstoi – Anna Karenina
Romanul a fost publicat, in foiletoane, intre anii 1875-1877. Personajul central a cartii, Anna Karenina, incearca sa mentina fatada unui mariaj perfect cu un politician de rang inalt, Alexei Alexandrovici Karenin, intr-o casnicie bazata doar pe respect si nicidecum pe dragoste.
Aparitia tanarului, frumosului si bogatului ofiter, contele Vronski distruge aceasta liniste aparenta. Pasiunea se aprinde in inimile lor si cei doi, Anna si Vronski devin amanti. Un roman circular al carui inceput si sfarsit se leaga de tema mortii si de motivul trenului, roman in filele caruia gasim dragoste, ura, iertare, adulter, pasiune, tristete, dezamagire, gelozie si suspiciune.

***

Va doresc ca, indiferent de varsta, sa aveti norocul de a va gasi dragostea adevarata, acel om care sa va completeze, sa va inteleaga si sa va iubeasca dincolo de cuvinte, acel om alaturi de care sa va simtiti in stare sa va luati la „tranta” cu intregul univers si sa fiti siguri ca veti iesi invingatori!

Astept, cu drag si curiozitate, recomandari si de alte carti de dragoste care v-au marcat sau v-au impresionat!

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *