dragoste de top - romane de dragoste nemuritoare
Despre una....despre alta....

Dragoste de top

Poveștile de dragoste fascinează și cuceresc inimi.
În luna lui Cupidon vă ofer propriu-mi top al celor mai frumoase romane de dragoste din toate timpurile, zece povești ce merită să fie citite (și recitite) într-o viață.
Dragostea – eternul sentiment  ce a creat nemuritoare și melodioase armonii, ce a suflat viață și căldură peste roci impasibile și dure, ce a mânuit penelul spre desăvârșite opere, ce a scos la iveală, din vârful condeiului, pagini întregi de emoții, trăiri, lupte interioare, clipe de cumpănă dar și de fericire deplină.

Jane Austen – Mândrie și prejudecată
Una dintre cele mai apreciate și mai cunoscute scrieri ale autoarei, romanul „Mândrie și prejudecată” a fost publicat în 1813 (versiunea inițială a purtat numele de „Primele Impresii” și a fost refuzat de la publicare în 1797).
Romanul prezintă viața clasei de mijloc din Anglia rurală a începutului de veac XIX, moravurile și obiceiurile oamenilor din acele timpuri atunci când dragostea devenea o afacere și în care țelul principal al domnișoarelor era căsătoria cu un domn înstărit.
Cei doi eroi ai cărții, Elizabeth – inteligentă, sensibilă, spirituală, sofisticată și Darcy – arogant, deștept și cu înalte principii morale, reușesc să rupă barierele mândriei și ale prejudecății, bucurându-se de o dragoste pură și adevărată.

 

Emily Brontë – La răscruce de vanturi
“La răscruce de vanturi” singurul roman al autoarei, Emily Brontë, publicat la finele anului 1847 sub pseudonimul Ellis Bell, ocupa în literatura engleză a secolului al XIX-lea un loc cu totul aparte.
Romanul este construit cu ajutorul unor personaje complexe, într-o atmosferă sumbră și deprimantă, în jurul dragostei tragice și neconsumate (poate doar după moarte) dintre Catherine și Heathcliff.

 

George Calinescu – Cartea Nuntii
„Cartea nunții”, an apariție 1933, este primul roman al lui George Călinescu, un roman al „educației sentimentale”.
Cartea urmărește povestea de dragoste adolescentină și pură dintre proaspătul doctor în litere Jim Marinescu și tânăra absolventă de liceu Vera Policrat, dragoste împlinită prin căsătorie, în contrast cu învechitele și ramolitele mătuși, rămase fete bătrâne, ale protagonistului.

 

George Calinescu – Enigma Otiliei
Enigma Otiliei, un roman de tip balzacian scris de George Calinescu în anul 1938, ne poartă în lumea burgheziei, în Bucureștii secolului XX.
Acțiunea romanului se desfășoară pe două mari planuri – lupta, fără scrupule, pentru a pune mâna pe o moștenire și dragostea frumoasă și inocentă a tânărului Felix pentru enigmatica Otilia, curtată de mai vârstnicul Pascalopol.

 

Mihail Drumeș – Invitație la vals
Apărut în anul 1936, romanul „Invitație la vals” a fost atât de îndrăgit de cititori, încât, de-a lungul unui singur deceniu, treizeci și patru de ediții au fost epuizate.
Cei doi protagoniști, Tudor și Micaela, „dansează” prinși în vârtejul pasiunii, pe notele unei tulburătoare și devoratoare povești de dragoste, măcinată de gelozie și jocuri ale seducției.

 

Gustave Flaubert – Doamna Bovary
Cartea lui Gustave Flaubert a fost publicată în 1856.
Ea prezintă viața tinerei Emma care devine doamna Bovary prin căsătoria cu doctorul Charles Bovary. Deși căsătoria lor pare una reușită în ochii societății și a domnului Bovary, Emma regretă hotărârea luată. Cititoare înfocată de romane sentimentale, plictisită și sufocată de banalitatea vieții de provincie, Emma visează la pasiune și fantezii romantice și se îndrăgostește treptat de un viconte, apoi de Léon Dupuis și de Rodolphe Boulanger. Toate aceste aventuri sfârșesc prin a o dezamăgi iar finalul este unul devastator.

 

Margaret Mitchell – Pe aripile vântului
Romanul în care dragostea și războiul se combină perfect pentru a crea o nemuritoare și fascinantă poveste, câștigător al premiului Pulitzer și al National Book Award, a fost publicat în 1936. Unii critici consideră că povestea desprinsă din paginile cărții este cea mai puternică poveste de dragoste din toate timpurile.
Scarlett – o tânără frumoasă, răsfățată, încăpățânată, independentă, lipsită de scrupule și Rhett – galantul, nonconformistul și scandalosul aventurier se întâlnesc într-o istorisire plină de patimă, momente de răscruce, curaj, învățăminte și lecții de viață.

 

Mihail Sebastian – Accidentul/ Orașul cu salcâmi
Două romane de dragoste numai bune de citit, cuibărit într-un pled călduros, alături de o cană de ceai aromat și cald.
Nerăbdătoare să coboare din tramvaiul care încă nu oprise, Nora, personajul central al romanului „Accidentul”, se lovește ușor. Este ajutată de Paul, un tânăr ce suferise de curând o mare decepție în dragoste, ceea ce l-a transformat într-o persoană indiferentă și profund nefericită. Treptat firea răbdătoare și generoasă  a Norei reușește să-i încălzească inima.
„Orașul cu salcâmi” spune povestea Adrianei Dunea, o tânără cu o educație severă ce își părăsește orașul de baștină și prima iubire, Gelu, alegând în locul plictisitoarei vieți de provincie, strălucirea Capitalei. Este un roman despre iubiri, regăsiri și decizii. O perioadă , Adriana, aflată în proces de maturizare, oscilează între două iubiri și deși își dă seama că Gelu este cel pe care îl iubește, alege să se căsătorească cu varul Paul.

 

Ionel Teodoreanu – Lorelei
Romanul care a fost scris în anul 1935, prezintă povestea de dragoste dintre tânăra Lucia Novleanu (Luli) și scriitorul și profesorul Catul Bogdan, o poveste de iubire frumoasă și adevărată dar căreia viața și o mică farsă aparent nevinovată îi aduc un final tragic. O poveste ce continuă dincolo de moarte.

 

Lev Tolstoi – Anna Karenina
Romanul a fost publicat, în foiletoane, între anii 1875-1877.
Personajul central a cărții, Anna Karenina, încearcă să mențină fațada unui mariaj perfect cu un politician de rang înalt, Alexei Alexandrovici Karenin, într-o căsnicie bazată doar pe respect și nicidecum pe dragoste.
Apariția tânărului, frumosului și bogatului ofițer, contele Vronski distruge această liniște aparentă. Pasiunea se aprinde în inimile lor și cei doi, Anna și Vronski devin amanți. Un roman circular al cărui început și sfârșit se leagă de tema morții și de motivul trenului, roman în filele căruia găsim dragoste, ură, iertare, adulter, pasiune, tristețe, dezamăgire, gelozie și suspiciune.

***

Vă doresc ca, indiferent de vârstă, să aveți norocul de a vă găsi dragostea adevărată, acel om care să vă completeze, să vă înțeleagă și să vă iubească dincolo de cuvinte, acel om alături de care să vă simțiți în stare să vă luați la „trântă” cu întregul univers și să fiți siguri că veți ieși învingători!

 

Aștept, cu drag și curiozitate, recomandări și de alte cărți de dragoste care v-au marcat sau v-au impresionat!

 

Dacă ai ajuns până aici înseamnă că ți-a plăcut articolul! Te invit să îl distribui și prietenilor!